Dieta wokalna
Dieta wokalna niestety wciąż nie jest popularnym pojęciem wśród wokalistów, którzy często nie są nawet świadomi tego, że spożywane pokarmy oraz napoje mają ogromny wpływ na zdrowie, kondycję i komfort wykonawcy. Dieta wokalna wbrew pozorom nie jest przeznaczona jedynie dla zawodowych wokalistów lub śpiewaków, ale takie same zasady dotyczące odżywiania powinny być przestrzegane przez osoby intensywnie pracujące głosem, mówiące wiele godzin lub mające problemy ze zdrowiem strun głosowych czy krtani. Jakie są zasady tej diety? Czy dieta wokalna jest droga? Czy będzie wymagać wielu wyrzeczeń? Poznaj listę produktów zakazanych dla osób pracujących głosem oraz potrawy i napoje, które będą dobre dla dobrego funkcjonowania aparatu głosowego.
Dieta wokalna – czy jedzenie i picie mają wpływ na głos?
Fałdy głosowe oraz krtań są bardzo ważnymi elementami ludzkiego organizmu. W celu zapewnienia odpowiednich warunków do prawidłowej pracy tych narządów, niezbędne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, zadbanie o ochronną warstwę śluzu, która zabezpiecza przed otarciami i podrażnieniami oraz zlikwidowanie ewentualnie pojawiającej się nadkwasoty, która jest problemem zdecydowanej większości społeczeństwa. Jedzenie oraz picie w znacznym stopniu wpływają na jakość śluzówki gardła – mogą ją podrażnić lub nawilżyć. Mają też wpływ na pojawienie się refluksu, cofanie się kwaśnej treści żołądka, która wywołuje podrażnienia gardła i krtani lub na ich zneutralizowanie, a także na uczucie suchości w jamie ustnej albo właśnie wrażenie dobrego nawilżenia jej.
Dieta wokalna – produkty zakazane dla wokalistów oraz mówców
W ramach przestrzegania zasad higieny głosu osoby intensywnie pracujące głosem powinny ze swojej diety wykluczyć lub ograniczyć niektóre produkty, które powodują przesuszenie śluzówki gardła i jamy ustnej oraz ich podrażnienie, wywołują nadkwasotę, sprawiają, że pojawia się uczucie tzn. kluchy w gardle, a także odwadniają organizm. Oczywiście nie oznacza to całkowitego zakazu spożywania poniższych produktów, gdyż każdy organizm jest inny i w odmienny sposób reaguje na potrawy, które mogą negatywnie wpłynąć na głos. Przykładowo osoba, która nie ma problemów z refluksem może w umiarkowanych ilościach spożywać kawę, zaś ktoś mający nadkwasotę lub guzki śpiewacze powinien całkowicie z niej zrezygnować.
Produkty zakazane:
- herbaty: czarna, zielona, yerba
- czarna kawa
- orzechy, orzeszki, masło orzechowe, ciasto orzechowe
- kakao, masło czekoladowe (nutella), czekolada, ciasto czekoladowe, czekoladki
- nabiał: jogurty, serki wiejskie, żółty ser
- miód
- cytrusy
- ananas
- napoje gazowane ( w tym woda gazowana i wysoko zmineralizowana)
- lody, kawa mrożona, herbata mrożona
- pokarmy i napoje w skrajnych temperaturach (lód i wrzątek)
- ostre przyprawy oraz sosy
- bardzo suche produkty (wiórki kokosowe, nachosy, chipsy)
Dieta wokalna – produkty wspomagające pracę głosem
Niektóre produkty ze względu na swoją konsystencję, właściwości oraz tłuszcze lub witaminy w nich zawarte wspomagają nawilżenie śluzówki, nawadniają, sprawiają, że mówca lub wokalista ma przyjemne odczucia w jamie ustnej oraz gardle. Głos potrzebuje nawilżenia oraz nawodnienia, a także produktów gęstych, mokrych i tłustych.
- Produkty letnie, ciepłe (ale nie mogą być gorące)
- woda
- herbata owocowa
- ciepłe mleko
- kisiel
- siemię lniane – kisiel z siemienia lnianego
- masło, masło kokosowe, olej kokosowy
- awokado
- rosół, zupy
- banany
Dieta wokalna – zasady stosowania
Dietę wokalną należy stosować w dni, gdy planowany jest wzmożony wysiłek głosowy. Godzinę przed śpiewaniem lub wystąpieniem publicznym czy ważną rozmową nie należy nic jeść, ale trzeba zadbać o odpowiednie nawilżenie gardła – tutaj najszybszą i najprostszą metodą jest ciepła herbata owocowa lub kisiel. Nauczyciele, wykładowcy, trenerzy, dziennikarze oraz aktorzy – to osoby, które w swojej pracy intensywnie wykorzystują głos, a więc konieczne jest codzienne przestrzeganie zasad prawidłowej higieny głosu. Stosowanie się do powyższych zasad nie powinno być problematyczne – bułka z masłem i szynką, rosół z makaronem, owsianka z bananem, kisiel – to bardzo proste dania do przygotowania, nawet dla bardzo zapracowanych.